BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, 27 December 2011

1st GiveAway Lily Butterfly by Miss Wandalaara
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


JALAN - JALAN DEKAT BLOG ORANG INI YANG SAYA JUMPA...
WO00T WHO00TT GIVEAWAYY LA...
TENGOK PULAK SYARAT YANG MEMUDAHKAN..
DAN HADIAH YANG MEMBERANSANGKAN...
TANPA TUNGGU LAMA..
KORANG TAK PERCAYA???

TAG : NISA ZULKEPLI / FIZX FIZA / AFI NUR / SEMUA READERS..


# 0OWHH SALUTE LAA DENGAN LILY..
BARU BERBLOGGING TAPI AKTIF GILAA..
[sungguh teruja gilanya kan..heee]
WALAUPUN STORY SIMPLE TP MENARIK..
SUKA..SUKA..SUKA..
AND YANG PALING MEMBUAT KETERUJAAN MLAMPAU BILA
TGOK FOLLOWER ANDA..
FUHH ENTRI POST CAPAI TARGET PD 8 DEC UH 501 FLLOWER N DALAM 
MASA 20 HARI DAPAT LG 500 FLLOWERS..
TAHNIAH LILY..

p/s : bukan bodek ea..ni just pandangan dari hati.. :)

Monday, 26 December 2011

AL -IKHLAS


**********************************************
SALAM UKWAH DAN SATU MALAYSIA SEMUA..
SETELAH SEKIAN LAMA MENYEPI KINI SAYA KEMBALI BERBLOGGING..
[ DOAKAN AGAR KALI NI SAYA TAK MACAM BISKUT LAGI YEE ]

________________________________________________________________

 TADI TATKALA SEDANG ASYIK MENEROKA LAMAN MAYA
 YANG LUAS INI SAYA TERPANDANG DENGAN 
SEBARIS AYAT YANG MENYATAKAN :
 TIGA KALI BACA SURAH = 
MEMBACA SELURUH AL -QURAN.
[ WOW ! BEGITU MUDAH MENDAPAT PAHALA ]
OLEH ITU SAYA TERUS MELAKUKAN PENEROKAAN SAYA DAN MENJUMPAI :

Surah Al-Ikhlas adalah surah Makkiyyah mengandungi 4 ayat . Turunnya ayat ini apabila kafir Musyrikin Mekkah bertanya kepada Rasulullah s.a.w mengenai sifat Allah s.w.t.

Imam Ahmad, al-Tirmizi dan Ibn Jarir meriwayatkan daripada Ubai bin Ka’ab bahawa orang-orang musyrikin telah berkata kepada Rasulullah: “Wahai Muhammad! Sifatkan kepada kami Tuhan anda!” Maka Allah menurunkan surah al-Ikhlas.

 Qatadah, Dakhkhak dan Muqatil berkata: “Beberapa orang Yahudi datang bertemu Rasulullah s.a.w. lalu berkata: “Sifatkan kepada kami Tuhan engkau (wahai Muhammad) kerana Allah telah menurunkan sifat-sifatnya di dalam Taurat. Ceritakan kepada kami, Dia dari apa? Dia dari jenis mana? Adakah Dia emas atau tembaga atau perak. Adakah Dia makan dan minum? Dari siapa Dia mewarisi dunia atau mewariskan dunia ini kepada sesiapa". Dalam rangka menjawab soalan mereka maka Allah menurunkan surah ini dengan menjelaskan tentang sifat-sifat Allah secara khusus.

Dengan nama Allah, Yang Maha Pengasih, Yang Maha Penyayang.

1. Katakanlah (Ya Muhammad): Dialah Allah yang Maha Esa

2. Allah tempat berharap

3. Tidak beranak dan tidak diperanakkan.

4. Dan tiada yang setara dengan-Nya.

Sahabat yang dimuliakan,
Surah al-Ikhlas ini banyak kelebihannya, jika kita beramal bersungguh-sungguh untuk mencari keredhaan Allah s.w.t. akan mendapat ganjaran yang besar di sisi Allah s.w.t.

Kelebihan tersebut adalah seperti berikut :

Pertama : Membacanya sekali menyamai 1/3 al-Qur'an.

Rasulullah SAW pernah bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya…Siapakah antara kamu yang dapat khatam Qur’an dalam jangkamasa dua-tiga minit?

Tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab. Malah Saiyidina Umar telah mengatakan bahawa ianya mustahil untuk mengatam Qur’an dalam begitu cepat.

Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina Umar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya itu.

Lantas Sayyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah s.a.w.menjawab dengan mengatakan bahawa Sayyidina Ali betul.

(Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 juzuk kitab Al-Qur'an. Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali qatamlah Qur'an kerana ianya sama dengan membaca 30 juzuk Al-Qur'an.)

Dalam riwayat yang lain Nabi s.a.w bersabda maksudnya :“Adakah di kalangan kamu ini orang tidak mampu membaca satu per tiga al-Quran pada satu malam? Sesungguhnya sesiapa yang membaca surah al-Ikhlas pada satu malam, maka dia telah membaca pada malam tersebut satu pertiga al-Qur'an.”(Hadis Riwayat Ahmad, Tirmizi dan Nasa’i meriwayatkan dari Abi Ayub al-Ansari)

Kedua :  Terselamat daripada azab kubur.

Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke Syurga.
(Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby).

Ketiga : Mendapat pahala daripada bacaan surah al-Ikhlas para malaikat.

Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. telah bersabda: Ketika saya (Rasulullah s.a.w.) Israk ke langit, maka saya telah melihat Arasy di atas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan. Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu padang sahara itu seluas dari timur hingga ke barat. Pada setiap padang sahara itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas.

Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka: Wahai Tuhan kami,sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas baik ianya lelaki mahupun perempuan.

Sabda Rasulullah s.a.w. lagi: "Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahadu itu tertulis di sayap malaikat Jibrail a.s, Allahhus Somad itu tertulis di sayap malaikat Mikail a.s, Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan ahadu tertulis pada sayap malaikat Israfil a.s."

Keempat : Membaca surah ini menyebabkan syaitan lari daipada tubuh kita kerana kepanasan.

Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing kepanasan.

Kelima : Menghalau syaiatan daripada rumah kita.

Sebelum anda masuk rumah memberi salam kemudian bacalah surah Al-Ikhlas (iaitu ayat: Qulhuwallahu ahad. Allahussamad. Lamyalid walam yu-lad. walam yakul lahu kufuwan ahad.) sebanyak 3 kali.Dan masuk kerumah dengan kaki kanan.

Tafsir dan Ulasan Surah al-Ikhlas (1-4)

Bismillâh ir-Rahmân ir-Rahîm(Dengan nama Allah, Yang Maha Pengasih, Yang Maha Penyayang.)

Bismillah ( Dengan nama ALLAH )

Dengan nama Allah. Susunan kalimat yang demikian ini dalam bahasa Arab berarti ada susunan kata-kata yang mendahuluinya yaitu: Aku mulai perbuatan ini dengan nama Allah, atau: Permulaan dalam perbuatanku ini dengan nama Allah; untuk mendapat berkat dan pertolongan rahmat Allah sehingga dapat selesai dengan sempurna dan baik. Juga untuk menyedari kembali sebagai makhluk Allah, bahawa segalanya bergantung kepada rahmat kurnia Allah. Hidup, mati dan daya upaya semata-semata terserah kepada rahmat kurnia Allah Azza wa Jalla.

Ar-Rahman Ar-Rahim (Yang Maha Murah Yang Maha Penyayang)

Ar-Rahman (Yang Pemurah) yakni yang penuh rahmatNya kepada semua makhluk di dunia hingga di akhirat, kepada yang mukmin maupun yang kafir. Adapun Ar-Rahim (Yang Penyayang) khusus rahimNya buat kaum Mukmin sahaja.

1. Qul huwa Allâhu ahad

Firman Allah s.w.t maksudnya : “Katakanlah (ya Muhammad), Dialah Allah yang Maha Esa” (Surah al-Ikhlas ayat 1).

Maksudnya : Katakanlah wahai Rasulullah kepada mereka yang bertanya tentang sifat-sifat Tuhanmu: Dialah Allah yang satu, ertinya Esa pada zatNya dan sifatNya. Tiada sekutu bagiNya. Tiada bandingan dan gandingan untukNya. Ini adalah sifat wahdaniyah dan penafian wujudnya sekutu-sekutu. Dialah Allah yang kalian kenali dan akui sebagai pencipta langit dan bumi serta pencipta kamu. Dia satu dan tunggal dengan sifat ketuhanan. Dia tidak mempunyai sekutu. Ayat ini sebenarnya merupakan penafian tentang banyak Tuhan atau zat Tuhan.

2. Allâhu samad(Allah tempat berharap)

Firman Allah s.w.t maksudnya : “Allah tempat berharap” (Surah al-Ikhlas ayat 2).

Maksudnya : Allah tempat bergantung dan memohon hajat keperluan. Justeru Allah sahaja yang Maha Berkuasa untuk memenuhinya. Allah tempat makhluk mengadu. Tiada seorang pun yang tidak memerlukan Allah. Namun Dia tidak pula memerlukan mereka. Ini menyanggah keyakinan orang-orang musyrikin Arab tentang kewujudan perantaraan atau orang tengah dan para pemberi syafaat (dalam hubungan antara Khaliq dan makhluk).

Ibn Abbas berkata ketika mentafsirkan makna “as-samad” ertinya yang menjadi tempat menggantungkan harapan makhluk untuk memenuhi keperluan dan menyelesaikan permasalahan mereka. Dia Penguasa yang amat sempurna PenguasaanNya. Dialah Allah Maha Mulia yang amat sempurna kemulianNya. Dia juga yang Maha Hebat yang amat sempurna kehebatanNya. Dia Maha Penyantun yang paling sempurna kesantunanNya. Dia Maha Mengetahui dengan pengetahuanNya serta sempurna. Allah Maha Bijaksana dan amat sempurna kebijaksanaanNya. Dialah yang Maha Sempurna dalam segala jenis kemuliaan, kejituan dan kekuasaan. Segala kemuliaan dan keunggulan adalah miliknya. Tiada yang dapat menandingi Allah dan tiada pula yang menyamaiNya. Maha Suci Allah yang Maha Esa dan Maha Perkasa. Ibn Jarir dan al-Tirmizi dalam riwayat lain menambah bahawa as-Samad ialah “yang tidak beranak atau tidak diperanakkan” kerana setiap yang dilahirkan pasti akan mati. Manakala setiap yang mati pasti akan meninggalkan waris, sedangkan Allah tidak mati dan tidak pula meninggalkan waris.

3. Lam yalid wa lam yûlad(Tidak beranak dan tidak diperanakkan)

Firman Allah s.w.t maksudnya : “Tidak beranak dan tidak diperanakkan” (Surah al-Ikhlas ayat 3).

Maksudnya : Tidak akan lahir dariNya anak. Tiada suatu pun yang lahir dari Allah kerana Dia tidak sejenis dengan sesuatu yang lain. Kerana Dia Maha Sedia Ada dan bukan sesuatu yang baru. Tidak ada permulaan bagi kewujudan Allah. Allah tidak berjisim. Ini menafikan kewujudan persamaan. Dia disifatkan sebagai sedia ada dan yang awal serta manafikan sifat baru.

Ayat pertama menafikan kewujudan anak bagi Allah dan menyanggah orang-orang musyrikin yang menyangka kononnya para Malaikat merupakan anak-anak perempuan Allah. Ayat tersebut juga menyaggah pandangan orang-orang Yahudi yang menyangka Uzair sebagai anak Allah. Ia juga menyanggah pandangan orang Nasrani yang menyangka Isa adalah anak Tuhan dan berfahaman Trinity (konsep tiga tuhan). Ia juga menyanggah pandangan al-Sobi’ah yang menyembah bintang. Setiap penafian pula merupakan sanggahan terhadap pengikut akidah batil seperti Thanawiyyah yang mengiktiraf kewujudan dua tuhan bagi ala mini iaitu tuhan cahaya dan tuhan kegelapan. Ayat yang kedua pula menafikan kewujudan bapa (bagi Allah) dan menafikan bahawa kewujudan Tuhan didahului oleh keadaan bapa.

4. Wa lam yaku llahû kufuwan ahad(Dan tiada yang setara dengan-Nya)

Firman Allah s.w.t maksudnya : “Dan tidak ada yang setara denganNya” (Surah al-Ikhlas ayat 4).

Maksudnya : Tiada siapa yang menyamai Allah, menyerupainya dan berkongsi denganNya. Ini menafikan kewujudan teman dan membatalkan iktiqad orang musyrikin Arab bahawa Allah mempunyai gandingan dalam setiap perlakuanNya., di mana mereka menjadikan para malaikat sebagai sekutu-sekutu bagi Allah dan patung berhala sebagai gandingan Allah. Surah ini mempunyai makna yang hampir sama dalam beberapa ayat yang lain:

“Pencipta langit dan bumi. Bagaimana mungkin Dia memiliki anak sedangkan tiada bagiNya teman. Pencipta segala sesuatu” (Surah al-An’am ayat 101)

“Tidaklah wajar bagi al-Rahman (Allah) untuk (mempunyai) anak. Pada hal segala sesuatu yang di langit dan di bumi semuanya datang ke hadrat Allah sebagai hamba. Dia telah mengira, menghitung dan Maha Tahu bilangan mereka. Setiap makhluk berkenaan akan tampil menemuiNya bersendirian” (Surah Maryam ayat 92-95).

Sahabat yang dikasihi,
Kesimpulan daripada tafsiran Surah al-Ikhlas adalah seperti berikut :

1) Surah ini mengandungi rukun-rukun aqidah dan syariat Islam yang terpenting iaitu mentauhidkan Allah dan mensucikanNya, memperakukanNya dengan sifat-sifat kesempurnaan dan menafikan kewujudan sebarang sekutu bagiNya. Ini secara tidak langsung menolak pandangan orang-orang Nasrani yang menyatakan Isa adalah anak Tuhan dan menganut fahaman Trinity (konsep tiga Tuhan). Surah ini menyanggah perbuatan orang-orang musyrikin yang mengabdikan diri kepada tuhan-tuhan yang lain di samping pengabdian diri kepada Allah dan menyatakan bahawa malaikat adalah anak perempuan Allah. Ini turut menafikan pandangan Yahudi yang menyatakan Uzair adalah anak Allah.

2) Para ulama’ berkata: Surah ini menjelaskan hak-hak Allah.  Manakala celaan terhadap Allah yang dijawab dalam surah al-Ikhlas ini adalah kerana dakwaan mereka bahawa Allah mempunyai anak. Kalau ketiadaan anak merupakan satu perkara yang mengaibkan bagi manusia, maka kewujudan anak bagi Allah pula adalah kekurangan atau ke’aiban bagi Allah. Justeru itu, Allah menyatakan di sini, “Katakanlah wahai Muhammad,” bagi menolak pandangan serong terhadap Allah ini.

3) Konsep aqidah dan tauhid yang benar inilah yang perlu diikuti oleh seluruh umat manusia. Konsep inilah yang berjaya menyatukan kaum Aus dan Khazraj dan mempersatukan Muhajirin dan Ansar. Aqidah yang bersih inilah yang akan menjamin akhlak yang baik, ibadah yang benar serta keutuhan politik dan sosio-ekonomi sesebuah masyarakat. Jika kita kembali kepada sirah Rasulullah, penyatuan yang berlandaskan tauhid yang Esa dan benar adalah penyatuan yang cukup hebat dan tidak ada tolok bandingnya. Ternyata konsep penyatuan yang dicanang oleh manusia masih terdapat banyak kelemahan seperti timbul syak wasangka dan sikap menuding jari andai tidak berdasarkan kepada ajaran Islam.HASIL COPY PASTE DARI : SINI

<< terdetik dihati,begitu sayangnya ALLAH terhadap pgantnya..
sungguhlah ISLAM ITU MUDAH !!

SEMOGA IANYA MAMPU DIJADIKAN AMALAN KITA SEMUA..


Monday, 22 August 2011

SEGMEN : Personaliti Blogger Mengikut Jenis Darah


#############################################


0OK MARI - MARI SAPU-SAPU SAWANG...
RAYA DAH DEKAT..
TU DIA DA LME TA HUPDATE... DO0K SHO0PING TAK HINGAT SAMPAI..
OTAK DA JEMMED,JARI DA KRAS NAK MNULIS NI...SAGMEN-SAGMEN !!!
WHO0AA..MARI WARMING UP DENGAN SAGMEN...
SAGMEN KALI NI  : PERSONALITI MENGIKUT JENIS DARAH...
AGAIN??? DARAH!!!!

OK, SAYA TAKUT DARAH...
TAPI MENGIKUT PERSONALITI I`M WARRIORS

YUP2 SAYA DALAM KATEGORI KUMPULAN DARAH O..

SO SAPE2 AGAK2 KEKURANGAN DARAH NAK DARAH..
MEH MINX... DARI DULU ADA INGIN NAK DERMA DARAH TP BILA
SAMPAI TMPAT DERMA DARAH BAU DARAH
TERBATAL NIAT...
BILA LA AGAK NYEW I`M DA WARRIORS NAK DERMA DARAH KN...

KORANG DARAH PE???
NAK TAU PERSONALITI??MARI LA JOIN...


Friday, 19 August 2011

GIVEAWAY BY RETROJINGGAIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII


O0WHH GIVEAWAY LAGI...
YEAHH SAYA SUKA GIVEAWAY..
SEBAB SAYA SUKA HADIAH..
TAPI SETAKAT NI TA PNAH LG LA MENANG...
[cehh ayat na mnagih simpati ni...hahahhaha]

O0RITE gA KALI NI ADALAH DARIPADA 


LETS CLICK DA BANNER N JOIN !!!!

RUGI TAU TA JOIN TA DPAT HADIAH RAYA...

OK UNTUK gA NI SAYA AKAN TAG SEMUA YG MEMBACA ENTRI NI..

MARI LAH KITA BERAMAI2 SUPPORT CIK NADIAAZIRA KITA...

P/S : SAYA SANGAT MINAT DENGAN ART KAIN FELT NI..
TAPI TAKUT LA NAK BUAT TKOT TA MNJADI...


Tuesday, 16 August 2011

CINCIN DI JARI


_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_


INI CINCIN
CANTIK KAN CINCIN NI..


YANG INI LAGI LAH...
CANTIK NYA KALAU DI JARI KAN...


INI TANGAN... TAPI SILA MANTION PADA JARI...
CANTIK KAN JARI SAYA EH SILAP JARI DIA...


SEPERTI YANG KITA TAU CINCIN AKAN PAKAI DI JARI...
O0WW MANIS NYA BILA JARI ADA CINCIN KAN..NAMPAK TAK JARI MANA UNTUK D`LTAKKAN CINCIN???

HURMM AL KISAH NYA SEMALAM KETIKA aQ BERJALAN-\JALAN
DI LAMAN SOSIAL YANG SEMAKIN MELUAS INI aQ TERBACA
STATUS YANG BERBENTUK PERTANYAAN
SEORANG LELAKI YANG NYATA SUDAH AKIL BALIGH, MELAYU DAN DIYAKINI DIA ADALAH ISLAM
MENGENAI PERMAKAIAN CINCIN...

SOALAN NYA BERBENTUK BEGINI..

kenapa ya kalau kwen n tunang orang pakai cincin dekat jari manis?
kenapa tak ibu jari ke,jari telunjuk ke,jari tengah ke,atau jari kelingking??INI MENGIKUT AHLI SAINS AMERIKA...
TAPI KITA SEBAGAI ISLAM???

MARI2 KITA LIHAT...


=============
=============
=============
=============
=============
=============
=============
=============
=============
=============
=============================
==========================
=======================
===================
=================
==============
============
==========
======
====
===
=
-DENGAN PERASAAN INGIN TAHU DAN PERASAAN UNTUK MENDAPATKAN
KE SAHIHHAN NYEW PANDANGAN aQ..
TERUS aQ MENCARI PAK CIK GOOGLE...

MAKA HASIL YANG aQ DAPAT IALAH :

 Rasulullah s.a.w. ada mengingatkan menantunya Sayidina Ali k.w. sebaik mengahwini puteri baginda Sayidatina Fatimah r.ha. Baginda berpesan kepada Sayidina Ali, jika memakai cincin, pakailah di:1. Jari manis
2. Jari kelingking

Rasulullah s.a.w. menegah memakai cincin pada jari tengah (jari hantu) dan jari telunjuk. Kenapa? Kerana ia menyamai cara kaum Nabi Lut berhias. Kaum Nabi Lut itu ialah kaum dilaknati Allah kerana derhaka kepada-Nya.

Justeru, sama ada anda lelaki atau perempuan, ikutlah sunnah nabi s.a.w. apabila berhias memakai cincin. Bukan sahaja jari manis dipandang, malah dapat pahala pula.

Jumhur fuqaha' berpendapat ia adalah sunnah Nabi; Imam al Baihaqi dalam al Jami' menjelaskan ia adalah sunnah. Imam az Zuhri meriwayatkan dari Anas bin Malik, bahwa Nabi bersabda,aku diperintah memakai kasut dan cincin (alQadhi dalam kitab libas wal zinah min assunnah hal.172)

Bahan/logam pembuatan cincin
Imam al Baihaqi: perak bagi lelaki dan emas bagi wanita. Dalil diharamkan emas bagi lelaki, HR Ibn Abbas meriwayatkan Nabi telah terlihat seorang lelaki memakan cincin mas, baginda mengambilnya dan melemparkannya. (HR Muslim) Logam-logam lain: Ibn Rajab al Hambali; makruh memakai cincin besi, tembaga dan tembaga merah. Harus memasukkan batu permata pada cincin; kecuali batu permata atau seumpamanya yang berkaitan dengan khurafat. 

Hukum membuat tulisan pada cincin.
Imam al Baihaqi: harus menulis tulisan pada cincin kerana berdasarkan amalan Nabi saw yang membuat sebentuk cincin dr perak dan menulis kalimah Muhammad RasuluLlah.Ibn Umar, Imam Syafi'iy, para khalifah dan hakim menulis nama-nama mereka pada cincin merka. Imam Nawawi (alAzkar) harus menulis kalimah zikrullah atas cincin


Hukum memakai beberapa bentuk cincin
Imam al Baihaqi: tidak ada keterangan melarang amalan memakai cincin lebih daripada satu. Ia terpulang kepada adat, tempat dan kumpulan manusia

Mana lebih afdhal, pakai pada tangan kiri atau kanan?
Al Baihaqi: Rasulullah saw dan seluruh para khulafa arrasyidin memakai pada tangan sebelah kiri. Namun ia menjadi khilaf fuqaha': Malik dan Syaf'iy: afdhal tangan kiri; Hanbali dan Hanafi: sebelah kanan.

Imam Nawawi: (kitab: syarah sahih Muslim) Jumhur fuqaha' berpendapat harus pada jari kiri tetapi tiada makruh memakai pada jari kiri atau kanan.

Pada jari manakah lebih afdhal?
Imam Malik, Syafi'iy dan Hanbali: yang paling utama ialah jari kelingking, sesudah itu jari manis (al binsyir)


Keutamaan memberi cincin sebagai hadiah
Ibn Hajar asqalani (al Isti'dad): HR Aisyah menceritakan sebelum Allah memasukkan ahli syurga ke Syurga , Dia mengutus Malaikat yang membawa pakaian dan sesuatu hadiah; ditanyakan apakah hadiah itu. jawab Aisyah: 10 bentuk cincin

Menjadikan cincin sebagai sebahagaian daripada mahar (maskahwin)
Ia harus dan menjadi sebahagian daripada adat umat Islam menjadikan cincin sebagai tanda pertunangan dan mahar, Ini menepati dengan firman Allah dan kamu telah memberikan kepada seseorang di antara mereka (wanita yang dikahwini) dengan mahar yang banyak.: (maksud s An Nisa': 20)OK !!! MEMANG SAYA COPY N PASTE !!
KEMALASAN MELANDA...
SUMBER DIATAS ADALAH :KONKLUSI : PEMAKAIAN CINCIN DI JARI MANIS ADALAH SUNAT..
MENGIKUT NABI...
MENURUT GURU GEOGRAFI SAYA DAHULU,
PEMAKAIAN CINCIN DI  IBU JARI PULA
MENYERUPAI PEMAKAIAN TRADISI YAHUDI..
TAPI CINCIN DI JARI MANIS MEMANG MANIS KAN...


Saturday, 13 August 2011

WANIWISY Ist DOODLE GIFTAWAY !!!!!!************************************

HI SEMUA...
HERE,WANIWISY 1st DOOdLE GA...
N DIS IS MT 1st TIME PARTICIPATE IN gIVEAWAY..
THANKS A LOT BUAT KAK YATH YANG RAJIN TAG N MISS WANIWISY YANG RAJIN BUAT gA...

SANGAT LA COMEL DO0dLE TERSEBUT..
AL -MAKLUM LA..SENDIRI NAK BUAT DO0dLE TA RETI...
N I`M SO0 FALLIN IN LOVR DGN DO0DLE turQOISE DO0dLE...
O0WHH KALAU LTAK DKAT BLOG NI MESTI LG CUTE KN...

KORANG POWN KALAU NAK JOIN..MARI klik sini....

DA LUCKY PERSON IS..

PUTERI ISTANA BIRU

HANI RISSFA

NAJIHA..
Friday, 12 August 2011

ISTANA BIRU NAK BERKENALAN


0OWH SAYA JOIN SAGMEN LAGI...

ISTANA BIRU MAHU BERKENALAN OLEH ITU TUAN PUTERI MAHU
MENGETAHUI SERBA SEDIKIT MENGENAI TEMAN BARU NYA...
BTW,BAGUS JUGAK SOALAN NI..BUKAN JE PUTERI JE DAPAT KENAL..YANG LAIN PUN BOLEH KENAL KAN???
puteri yang cantik,

nama saya nisa nabilah bt noor hakim..
namun dikalangan teman2 lebih dikenali nisa...bagaimanapun,keluarga memanggil nabila @ along kerana adik beradik yang lain pun ada nisa... tetapi memasuki sekolah teknik saya dikenali sebagai mon atau nama pnjang nya doremon...
nama saya diberi oleh ayah,menurutnya pada mulanya ingin meletakkan nama saya puteri nabilah namun pada ketika itu nama puteri hanya untuk orang kenamaan maka ayah letakkan nisa yang juga bermaksud perempuan@gadis.dan nabila adalah nama salah seorang raja mana pun saya da lupa la..heeee...
maksud nisa nabilah adalah : 
                                               nisa_ perempuan@gadis
                                               nabilah_pandai@mahir@pemurah
saya sememangnya suka kn nama tersebut..kerana setakat ni saya tidak pernah jumpa orang yang sama nama macam saya..yla klau selalu dekat sekolah mesti ada nama yang sama kn?saya tak pernah jumpa...

sifat baik?? saya adalah seorang yang begitu menyayangi kanak2 serta haiwan... saya juga akan berasa cepat kasihan dan memaafkan orang walaupun saya cepat marah dan cemburu...
habit??? saya suka stay up mlm2 tapi klau dapat tdo tak ingat dunia... saya juga agak boros...

RASANYA MACAM TAK CUKUP JEWK SESI PERKENALAN KAN???
SO IF U WANNA KNOW ME BETTER...
FRIENDS WIF ME...
JANGAN RISAU TIADA SEBARANG KELAYAKAN UNTUK BERKAWAN DENGAN SAYA..
SALAM PERKENALAN..

SEBELUM TERLUPA MARILAH RAMAI2 JOIN SAGMEN NI...